Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Παστέλι νηστήσιμο!



Υπάρχει στην ζωή μου,ένας αγαπημένος φίλος,που τον αποκαλώ "Μαίρη Παναγιωταρά" (!) γιατί συχνά-πυκνά του αρέσει να ασχολείται με τη κουζίνα.Αυτός λοιπόν,μου γνώρισε την  μικρή κουζίνα της οποίας την δόξα πολύ εζήλεψα! Σε αυτόν,αφιερώνω την σημερινή ανάρτηση,με μια νόστιμη συνταγή για να φτιάξετε παστέλι μέρες νηστείας που έρχονται.Άλλωστε το γλυκό αυτό,τρώγεται όλες τις μερες του χρόνου,διατηρείται στην κατάψυξη πολύ καιρό,είναι πεντανόστιμο και πολυ υγειεινό!Επειδή στην κατασκευή του είναι λιγάκι περίπλοκο,θα το δούμε μαζι βήμα-βήμα .Ελπιζω πως με τις φωτογραφίες που παραθέτω θα γίνη απολύτως κατανοητό
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό σουσάμι 
(Να φροντίσετε να το αγοράσετε από φούρνο, που έχετε εμπιστοσύνη ότι θα είναι φρέσκο,και όχι μπαγιάτικο!Εγώ το παίρνω,από έναν φούρνο,που είναι φημισμένος για τα κουλούρια του,4 € το κιλό.)
1 φλυτζάνι του τσαγιού,ζάχαρη
3/4 του φλυτζανιού μέλι
(Το μέλι βέβαια που χρησιμοποιώ,είναι παραγωγή σπιτική,αλλα και του εμπορίου μια χαρα κάνει την δουλειά του.)
Ψήνω  στον φούρνο το σουσάμι στους 200 C έως ότου ροδίσει,ανακατεύοντας το παράλληλα μεξύλινη κουτάλα. Ο φούρνος μου δεν έχει αέρα,είναι με αντιστάσεις,πάνω κάτω. Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά,έχω βάλει το μέλι και την ζάχαρι να λυώνουν σιγά-σιγά.Θέλει περίπου 1 ώρα για να είναι έτοιμο.

Αφού ψηθεί το σουσάμι και ταυτόχρονα λυώσει και το μέλι- ζάχαρι,τα ανακατεύωκαλά μεταξύ τους,και έτσι όπως είναι ζεστά τα απλώνω με τον πλάστη στο τραπέζι όπου έχω κολλήσει με ταινία,λαδόχαρτο sanitas για να μην κολλάει το υλικό.Πρέπει οπωσδήποτε να κολήσετε καλά το λαδόχαρτο στο τραπέζι,γιατί διαφορετικά θα δυσκολευτείτε στο πλάσιμο πολύ!

Πλάθω προσεχτικά με τον πλάστη, καθαρίζοντάς τον με το μαχαίρι και τακτοποιώντας το υλικό από το πλάι, για να μένει και να μην σκορπάει γύρω.

Έτσι ζεστό όπως είναι και πριν προλάβει να κρυώσει,το κόβω με την ροδέλα που έχω για την πίτσα,ή με μαχαίρι.Προσοχή,πρέπει να κοπεί πριν κρυώσει!Μετά δυσκολο θα είναι...


Το διατηρούμε οπωσδήποτε στην κατάψυξη για να μην υγραίνεται και μαλακώνει.Τρώγεται δε,κατευθείαν μόλις βγει,γιατί δεν υπάρχου υγρά που να παγώνουν...
Καλή επιτυχία!

23 σχόλια:

  1. Πόσες θερμίδες έχει καλή μου Αγράμπελη γιατί όταν το βρίσκω το "τσακίζω". Αξίζει να μπω στον κόπο ή θα καταστραφώ;
    Πέρα απ΄τ' αστεία πολύ ωραία ιδέα αυτή η συνταγή!

    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουάουουου!!!
    Τύφλα νάχουν οι ...μαμαλάκηδες και οι πανανδροπαρλιάροι σεφ.....
    Μπράβο!
    συγχαρητήρια και καλή σαρακοστή!
    Υ.Γ. Θα στείλω τη συνταγή σου σε φίλους που ασχολούνται αν δεν σε πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τις πιο αγαπημένες μου λιχουδιές το παστέλι!
    Με έβαλες σε πειρασμό να φτιάξω ένα καζάνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ monahikoslikos:
    Που και να το δοκιμάσεις Λύκε μου! (Ή μήπως τόφτιαξες κιόλας;)
    Την καληνύχτα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ pandora:
    Η αλήθεια είναι πως δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω για θερμίδες!
    Μα να καταστραφείς μάλλον το αποκλείω καλή μου!
    Ας αναφέρω και κάτι που μου λένε κάποιο φίλοι μου. Το χαρακτηρίζουνε
    "φυσικό viagra"!!!
    Αλήθεια είναι,ψέμματα είναι θα σε γελάσω...
    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Μαίρη Σάββα:
    Καλωσόρισες γλυκειά μου...
    Με τα τόσο επαινετικά σχόλιά σου, με κάνεις και κοκκινίζω...Σ'ευχαριστώ!
    Η συνταγή,δική σου...
    Πάντα να χαμογελάς! Σου πάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Κούκος:
    Καταπιάνεστε και με μαγειρέματα κούκε μου;Εγώ θαρρούσα πως τραγουδάτε για την άνοιξη μόνο!
    Μπράβο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γλυκιά καλημέρα!!
    Φαίνεται πολύ εύκολο όπως το παρουσιάζεις!!!
    Θα το επιχειρήσω άμεσα και θα σου πω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. με βαζεις σε πειρασμο και κανω διαιτα.....μπράβο στη ...Μ.Παναγιωταρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ gvarakis:
    Θα περιμένω εντυπώσεις! Μα στ'αλήθεια χαίρομαι που έγινε αφορμή να σας "γνωρίσω"
    Καλή επιτυχία και περιμένω νέα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ pentanostimi:
    Μιά "πεντανόστιμη" να κάνει δίαιτα...
    Από την άλλη,εγώ σχεδον πάντα ενδίδω σε πειρασμούς!
    Γιατί όχι και συ καλή μου...
    Την καληνύχτα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν φαντάζεσαι πόσο λατρεύω το παστέλι...Γεια στα χέρια σου Αγραμπελλάκι μου..Και του χρόνου!
    Φιλί μεγάάάάλοο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νάσαι καλά Δημητρούλα μου!Χρόνια πολλά! Φιλί και αγκαλιά μεγάλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωωωω!!! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Ποια δόξα ζήλεψες καλέ; :-)))

    Να ένα ζακυνθινό γλυκάκι! Σχεδόν έτσι το κάνω κι εγώ. Να σου πω ότι η προσθήκη ζάχαρης, το κάνει πιο σκληρό. Τα υπόλοιπα τιπς, σύντομα!
    ;-)

    Καλό 3ήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ωραίο ιδέα το σπιτικό παστέλι αγράμπελη! και το τιπ της κατάψυξης! μπορούμε να βάλουμε μόνο μέλι και καθόλου ζάχαρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ωραίο το παστέλι, και πολύ ωραίο το μπλογκ σου Αγράμπελη! Θα σε επισκέπτομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @kiki:
    Βρίσκω καταπληκτικό το μπλόγκ σου Κική!Τα λες τόσο κατανοητά και "νόστιμα"..
    Καλό τριήμερο,και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @heart n soul:
    Πολύ χάρηκα για την επίσκεψη και την γνωριμία..
    Στις ερωτήσεις σου όμως δεν μπορώ να απαντήσω!Δεν έχω κάνει δοκιμές!
    Οπότε...μάλλον αυτοσχεδιάζεις αν θέλεις!
    Καλό τριήμερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Αγγελική:
    Σ ευχαριστώ!Και 'γώ επίσης!
    Την καλησπέρα μου,και τις ευχές μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγράμπελη σ' ευχαριστώ!Καλό τριήμερο.

    Μου επιτρέπεις να απαντήσω στη Χαρτ;

    Χαρτ, ναι. Μπορείς να βάλεις μόνο μέλι αλλά δεν ξέρω αν θα είναι ολόιδιες οι αναλογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @kiki:
    Είδες λοιπόν που εσύ γνώριζες την απάντηση;
    Στο λέω,είσαι καταπληκτική!
    Φιλί καληνύχτας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κερνάω κουβεντούλα...