Υπάρχει στην ζωή μου,ένας αγαπημένος φίλος,που τον αποκαλώ "Μαίρη Παναγιωταρά" (!) γιατί συχνά-πυκνά του αρέσει να ασχολείται με τη κουζίνα.Αυτός λοιπόν,μου γνώρισε την μικρή κουζίνα της οποίας την δόξα πολύ εζήλεψα! Σε αυτόν,αφιερώνω την σημερινή ανάρτηση,με μια νόστιμη συνταγή για να φτιάξετε παστέλι μέρες νηστείας που έρχονται.Άλλωστε το γλυκό αυτό,τρώγεται όλες τις μερες του χρόνου,διατηρείται στην κατάψυξη πολύ καιρό,είναι πεντανόστιμο και πολυ υγειεινό!Επειδή στην κατασκευή του είναι λιγάκι περίπλοκο,θα το δούμε μαζι βήμα-βήμα .Ελπιζω πως με τις φωτογραφίες που παραθέτω θα γίνη απολύτως κατανοητό
Τι χρειαζόμαστε:
(Να φροντίσετε να το αγοράσετε από φούρνο, που έχετε εμπιστοσύνη ότι θα είναι φρέσκο,και όχι μπαγιάτικο!Εγώ το παίρνω,από έναν φούρνο,που είναι φημισμένος για τα κουλούρια του,4 € το κιλό.)
1 φλυτζάνι του τσαγιού,ζάχαρη
3/4 του φλυτζανιού μέλι
(Το μέλι βέβαια που χρησιμοποιώ,είναι παραγωγή σπιτική,αλλα και του εμπορίου μια χαρα κάνει την δουλειά του.)
Ψήνω στον φούρνο το σουσάμι στους 200 C έως ότου ροδίσει,ανακατεύοντας το παράλληλα μεξύλινη κουτάλα. Ο φούρνος μου δεν έχει αέρα,είναι με αντιστάσεις,πάνω κάτω. Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά,έχω βάλει το μέλι και την ζάχαρι να λυώνουν σιγά-σιγά.Θέλει περίπου 1 ώρα για να είναι έτοιμο.
Αφού ψηθεί το σουσάμι και ταυτόχρονα λυώσει και το μέλι- ζάχαρι,τα ανακατεύωκαλά μεταξύ τους,και έτσι όπως είναι ζεστά τα απλώνω με τον πλάστη στο τραπέζι όπου έχω κολλήσει με ταινία,λαδόχαρτο sanitas για να μην κολλάει το υλικό.Πρέπει οπωσδήποτε να κολήσετε καλά το λαδόχαρτο στο τραπέζι,γιατί διαφορετικά θα δυσκολευτείτε στο πλάσιμο πολύ!
Πλάθω προσεχτικά με τον πλάστη, καθαρίζοντάς τον με το μαχαίρι και τακτοποιώντας το υλικό από το πλάι, για να μένει και να μην σκορπάει γύρω.
Πολύ νόστιμο το παστέλι σου, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσες θερμίδες έχει καλή μου Αγράμπελη γιατί όταν το βρίσκω το "τσακίζω". Αξίζει να μπω στον κόπο ή θα καταστραφώ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα απ΄τ' αστεία πολύ ωραία ιδέα αυτή η συνταγή!
Καλή σου μέρα
Ουάουουου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤύφλα νάχουν οι ...μαμαλάκηδες και οι πανανδροπαρλιάροι σεφ.....
Μπράβο!
συγχαρητήρια και καλή σαρακοστή!
Υ.Γ. Θα στείλω τη συνταγή σου σε φίλους που ασχολούνται αν δεν σε πειράζει.
Από τις πιο αγαπημένες μου λιχουδιές το παστέλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε έβαλες σε πειρασμό να φτιάξω ένα καζάνι...
@ monahikoslikos:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου και να το δοκιμάσεις Λύκε μου! (Ή μήπως τόφτιαξες κιόλας;)
Την καληνύχτα μου...
@ pandora:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι πως δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω για θερμίδες!
Μα να καταστραφείς μάλλον το αποκλείω καλή μου!
Ας αναφέρω και κάτι που μου λένε κάποιο φίλοι μου. Το χαρακτηρίζουνε
"φυσικό viagra"!!!
Αλήθεια είναι,ψέμματα είναι θα σε γελάσω...
Φιλί!
@ Μαίρη Σάββα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσόρισες γλυκειά μου...
Με τα τόσο επαινετικά σχόλιά σου, με κάνεις και κοκκινίζω...Σ'ευχαριστώ!
Η συνταγή,δική σου...
Πάντα να χαμογελάς! Σου πάει...
@ Κούκος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπιάνεστε και με μαγειρέματα κούκε μου;Εγώ θαρρούσα πως τραγουδάτε για την άνοιξη μόνο!
Μπράβο...
Γλυκιά καλημέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ εύκολο όπως το παρουσιάζεις!!!
Θα το επιχειρήσω άμεσα και θα σου πω :)
με βαζεις σε πειρασμο και κανω διαιτα.....μπράβο στη ...Μ.Παναγιωταρα.....
ΑπάντησηΔιαγραφή@ gvarakis:
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα περιμένω εντυπώσεις! Μα στ'αλήθεια χαίρομαι που έγινε αφορμή να σας "γνωρίσω"
Καλή επιτυχία και περιμένω νέα σας!
@ pentanostimi:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιά "πεντανόστιμη" να κάνει δίαιτα...
Από την άλλη,εγώ σχεδον πάντα ενδίδω σε πειρασμούς!
Γιατί όχι και συ καλή μου...
Την καληνύχτα μου.
Δεν φαντάζεσαι πόσο λατρεύω το παστέλι...Γεια στα χέρια σου Αγραμπελλάκι μου..Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλί μεγάάάάλοο!
Νάσαι καλά Δημητρούλα μου!Χρόνια πολλά! Φιλί και αγκαλιά μεγάλη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩωωω!!! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Ποια δόξα ζήλεψες καλέ; :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ένα ζακυνθινό γλυκάκι! Σχεδόν έτσι το κάνω κι εγώ. Να σου πω ότι η προσθήκη ζάχαρης, το κάνει πιο σκληρό. Τα υπόλοιπα τιπς, σύντομα!
;-)
Καλό 3ήμερο!
ωραίο ιδέα το σπιτικό παστέλι αγράμπελη! και το τιπ της κατάψυξης! μπορούμε να βάλουμε μόνο μέλι και καθόλου ζάχαρη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το παστέλι, και πολύ ωραίο το μπλογκ σου Αγράμπελη! Θα σε επισκέπτομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφή@kiki:
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρίσκω καταπληκτικό το μπλόγκ σου Κική!Τα λες τόσο κατανοητά και "νόστιμα"..
Καλό τριήμερο,και καλό μήνα!
@heart n soul:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χάρηκα για την επίσκεψη και την γνωριμία..
Στις ερωτήσεις σου όμως δεν μπορώ να απαντήσω!Δεν έχω κάνει δοκιμές!
Οπότε...μάλλον αυτοσχεδιάζεις αν θέλεις!
Καλό τριήμερο...
@ Αγγελική:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ!Και 'γώ επίσης!
Την καλησπέρα μου,και τις ευχές μου!
Αγράμπελη σ' ευχαριστώ!Καλό τριήμερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου επιτρέπεις να απαντήσω στη Χαρτ;
Χαρτ, ναι. Μπορείς να βάλεις μόνο μέλι αλλά δεν ξέρω αν θα είναι ολόιδιες οι αναλογίες.
@kiki:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες λοιπόν που εσύ γνώριζες την απάντηση;
Στο λέω,είσαι καταπληκτική!
Φιλί καληνύχτας...
:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!