Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ






(λίγα λόγια για το βιβλίο του Δημήτρη Γιατρέλλη Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος)


Οι μελαγχολικοί ήρωες του Δημήτρη  Γιατρέλλη  ζουν στην Αθήνα, διαχειρίζονται ψύχραιμα την μοναξιά τους και  αντέχουν  την  αθλιότητα των καιρών. Είναι ρομαντικοί και κυνικοί ταυτόχρονα, ελπίζουν σε μια νίκη που θα τους χαρίσει ένας από μηχανής θεός, κάνουν βήματα στο κενό με όπλο τους  το χιούμορ και ελπίζουν να προσγειωθούν σε ένα συμπονετικό σύμπαν.

Οι μελαγχολικοί ήρωες του  Δημήτρη  Γιατρέλλη    κάνουν ειρήνη με τις ήττες τους και ξαναγεννιούνται-μαθητεύοντας  εκεί που τους οδηγεί η περιπέτεια  και μια εσωτερική ανάγκη- για   να λύσουν μαζί με τα μυστήρια και τους σφιχτοδεμένους κόμπους της ζωής τους.

Ο Δάκης Κομνηνός, δημοσιογράφος, είναι ο κεντρικός ήρωας με τον οποίο ξεκινάει το βιβλίο του ο συγγραφέας.  Την στιγμή που τον γνωρίζουμε ζει  μια αδιέξοδη κατάσταση  χωρίς δουλειά και χρήματα, μοναχικός και ηρωικά απελπισμένος.  Μια σειρά τυχαίων συμβάντων  θα τον κάνει να αλλάξει ζωή και επάγγελμα και από δημοσιογράφος θα βρεθεί να παίζει τον ρόλο του ντετέκτιβ.

Έτσι θα βρεθεί σε μια δίνη γεγονότων  τα οποία θα περιλαμβάνουν ωραίες γυναίκες, παρακολουθήσεις πάμπλουτων συζύγων, δολοφονίες, ύποπτους υπουργούς,  ένοχους ιερωμένους και απλά εκτελεστικά όργανα στην αλυσίδα του εκγλήματος. Θα κινδυνέψει, θα χρειαστεί την βοήθεια  φίλων και  θα εξαπατηθεί από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Στην ροή της ιστορίας, ο ήρωας φιλοσοφεί και εφαρμόζει την διαλεκτική λογική για να τακτοποιήσει τις σκέψεις του και έτσι  να οδηγηθεί ευκολότερα στην  λύση της υπόθεσης. Με μια κάπως παρορμητική διάθεση ηθικολογεί αδιόρατα  και προσπαθεί να καθοδηγήσει τις συμπεριφορές ατόμων που συμπράττουν μαζί του στην ιστορία   λησμονώντας  πως οι αντιδράσεις των ανθρώπων - και οι δικές του-  αποτελούν  προϊόν της κάθε  ήττας και  της κάθε νίκης που συνέβη στο παρελθόν τους   και οι οποίες είναι μοναδικές και πέρα για πέρα προσωπικές.

Η ιστορία πάντως ρέει ζωντανά και ευχάριστα. Και ενώ ξέρεις πως πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, συχνά  ξεχνιέσαι και αφήνεσαι,  διασκεδάζοντας με τις ερωτικές  πτυχές και το χιούμορ που αναβλύζει  διακριτικά στις σελίδες αυτού του βιβλίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κερνάω κουβεντούλα...