Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ο Ραϋμόνδος και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.




Τον Ραϋμόνδο Αλβανό τον γνώρισα δεύτερο· είχε προηγηθεί η φήμη του που την παρακολουθούσα καιρό με μια περιέργεια ανάμεικτη με έκπληξη. Ποιος νάναι αυτός ο επιστήμονας που εκεί ψηλά στον Γράμμο και στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης  συναρπάζει τους επισκέπτες και τους κάνει να μιλάνε με τόσο ενθουσιασμό και αγάπη; Ο καιρός περνούσε και το  όνομά του συνέχισε να επαναλαμβάνεται στα στόματα των γνωστών και φίλων με αμείωτη συχνότητα και θαυμασμό. Πως όσα λέει (και με τον τρόπο που τα λέει) εκεί επάνω στον τόπο των εμφύλιων μαχών  για την ιστορία και την Εθνική Συμφιλίωση, αυτοί που τα ακούνε, τα αγαπάνε τόσο που θέλουνε να τα γνωρίσουνε και σε άλλους.


Η εκδρομή που κάνει κανείς εκεί ψηλά βέβαια, είναι από μόνη της ένα δώρο που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του. Το δάσος με τα πυκνά δέντρα, φθινόπωρο-άνοιξη-καλοκαίρι και χειμώνα για τους πιο τολμηρούς, με τα χρώματα, τα αγριολούλουδα, τις βροχές και τα χιόνια, αποτελούν για τον επισκέπτη πηγή απόλαυσης και εμπειρίας μοναδικής. Όταν αποφασίσαμε με την παρέα μου την πρώτη φορά αυτή την εξόρμηση ήτανε προχωρημένο φθινόπωρο, πανέμορφο και υπέροχο, ακόμα και για τους μη ρομαντικούς.


Έτσι γνωρίσαμε τον Ραϋμόνδο και την μοναδική του πραγματικά ξενάγηση, η οποία  αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο, τον τόπο και την ιστορία  όχι μόνο του Γράμμου αλλά και της χώρας μας ολόκληρης και που το μήνυμα που μεταφέρεται από αυτή την εμπειρία (γιατί περί εμπειρίας πρόκειται) είναι αγνό και πανανθρώπινο, σε συναρπάζει και σε συγκινεί, σε ωθεί να  προσπαθήσεις να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη, αλλά είναι και   και κάτι άλλο εξ ίσου σημαντικό :  Σου εξιστορεί με κατανοητό, απλό και συνοπτικό τρόπο, την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, τις αιτίες και τα αποτελέσματα, τα λάθη και τις ασυνέπειες·  και κάπως έτσι εξηγούνται μέσα σου πολλά από τα ερωτηματικά που τυχόν είχες για μια εποχή που σε αφορά απόλυτα μιας και οι αφηγήσεις των γονέων και των παππούδων σου για αυτήν την τραυματική εποχή είναι στενά συνδεδεμένες με την παιδική σου ηλικία και τις ιστορίες-μπερδεμένα παραμύθια που σου εξιστορήσανε κάποτε.

Γράφει ο Christos Kyriazidis, επισκέπτης του Πάρκου τον φετινό χειμώνα στον τοίχο του  στο facebook:
“Αν και ο Ραϋμόνδος το κάνει να φαίνεται πάρα πολύ εύκολο, είμαι σίγουρος ότι το να καταφέρεις να συναρπάσεις το κοινό σου σε μία σχεδόν τρίωρη ξενάγηση (και μάλιστα μία ξενάγηση που αφορά σε πολύ ευαίσθητα ιστορικά ζητήματα όπως ο εμφύλιος) δεν είναι απλό πράγμα. Ο Ραϋμόνδος το πετυχαίνει και, με τη σωστή δόση αποστασιοποίησης, χρησιμοποιώντας μία πολύ κατανοητή και απλή γλώσσα και με μία λεπτή αίσθηση του χιούμορ, καταφέρνει να σε εμπλέξει απόλυτα στην ιστορική αφήγηση αυτής της ταραχώδους περιόδου του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.”
 ..και εμείς  συμφωνούμε μαζί του και κουνάμε καταφατικά το κεφάλι μας, μιας και με τον ίδιο τρόπο συγκινηθήκαμε και εμείς- όσες φορές επαναλάβαμε από κει και πέρα την εκδρομή μας αυτή- γοητευμένοι από  τον Ραϋμόνδο, το βουνό και την δραματική του ιστορία.


(Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Ρ. Αλβανού που γίνεται την πρωταπριλιά με τίτλο
«Δημόσιες Σχέσεις. Θεωρία και πρακτική της επαγγελματικής επικοινωνίας».



4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πραγματικά. Και πολλοί άνθρωποι το επισκέπτονται(από όλα τα μέρη της Ελλάδας)

      Την καλησπέρα μου Στράτο.

      Διαγραφή
  2. ... Δεκέμβριος 2012, το ανακάλυψα πρόσφατα στο mail μου, που στο είχα στείλει σε προσωπικό επίπεδο, τώρα ζήτησε τη θέση του και στο φως, Καλή επιτυχία σε όλα και όλους!

    ****** Ένα άστρο***************

    -θέλω να μου δωρίσεις ένα άστρο
    είπε
    -μου ζητἀς κάτι αδύνατο
    απάντησε
    και η Αγράμπελη έφυγε

    - θέλω να μου δωρίσεις ένα άστρο
    είπε
    - είναι πολύ ακριβό αυτό που ζητάς
    απάντησε
    και η Αγράμπελη έφυγε

    - θέλω να μου δωρίσεις ένα άστρο
    είπε
    - είσαι τρελή;
    απάντησε
    και η Αγράμπελη έφυγε

    -θέλω να μου δωρίσεις ένα άστρο
    είπε
    -έλα
    της απάντησε
    και η Αγράμπελη τον ακολούθησε

    ένα άστρο
    γλυκό στο πιάτο

    -να το μοιραστούμε;
    τη ρώτησε

    και η Αγράμπελη του έδωσε την πρώτη μπουκίτσα!

    *********************************************************************************************

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το θυμόμουνα καθόλου ποιήτριά μου αγαπημενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κερνάω κουβεντούλα...